Site Loader

Olej sezamowy nie tylko w kuchni

Olej sezamowy zdobywa coraz większą popularność- jego zastosowanie możemy znaleźć nie tylko w polskiej kuchni, lecz także w branży kosmetycznej. Jak się okazuje, zarówno sezam, jak i olej z niego tłoczony, posiadają szereg dobroczynnych właściwości dla naszego zdrowia i urody. Przyjrzyjmy się, jakie są jego właściwości i na czym polega wyjątkowość tego produktu.

Właściwości oleju sezamowego

Olej ten jest bogaty w minerały, witaminy, substancje odżywcze, a także w kwasy tłuszczowe. Dlatego też powinien być stałym składnikiem codziennej diety. Witaminy wchodzące w jego skład to m.in.: kwas foliowy, witaminy A i E, witamina B6, niacyna oraz ryboflawina. Fitosterole, które znajdziemy w oleju sezamowym, przyczyniają się do redukcji złego cholesterolu we krwi, dlatego jest to produkt wskazany w profilaktyce miażdżycy. Sezamina zawarta w oleju, nie tylko spowalnia proces gromadzenia się tkanki tłuszczowej, ale również dostarcza mięśniom niezbędnym składników odżywczych. Stosowanie go jest zalecane osobom przechodzącym przez okres rekonwalescencji, gdyż minerały będące w jego składzie, wpływają na pracę narządów wewnętrznych.

Dzięki swoim wszystkim zbawiennym właściwościom regularnie stosowany wspomaga cały organizm, pomagając w zachowaniu doskonałej kondycji – fizycznej, jak i psychicznej. Codziennie zażywany może zmniejszyć bóle głowy oraz migreny, pomaga w walce ze stresem, zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2, wspiera procesy detoksykacji całego organizmu, a także pomaga łagodzić objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego.

Zastosowanie oleju w kosmetyce

Aby zachować piękny i zdrowy wygląd, olej sezamowy musi na stałe zagościć w naszej kosmetyczce. Właściwości upiększające tego naturalnego specyfiku pomagają odżywić i nawilżyć skórę, a także zapobiegają infekcjom bakteryjnym różnego rodzaju. Można go stosować jako składnik domowych kosmetyków lub też kupić naturalne specyfiki z jego zawartością. Regularnie stosowany ma działanie regenerujące, spowalnia proces starzenia i poprawia ogólny wygląd. Codziennie zażywany może wpłynąć na poprawę stanu skóry i włosów.

Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych nienasyconych, stosowany na włosy może przyśpieszyć ich porost. Poprzez wcieranie i wykonywanie masażu skóry głowy, pobudzane jest krążenie krwi i komórki, które są umiejscowione u nasady włosów. Poprzez codzienne wcieranie oleju we włosy można opóźnić ich siwienie, głęboko nawilżyć oraz odżywić. Jego stosowanie polecane jest osobom o włosach przesuszonych i zniszczonych.

Jedzenie - zdjęcie utworzone przez KamranAydinov - pl.freepik.com

Poznaj dobroczynne działanie oleju z sezamu

Olej sezamowy ze strony www.bee.pl nie cieszy się tak dużym zainteresowaniem jak chociażby oliwa z oliwek czy olej rzepakowy, a szkoda. Posiada on bowiem charakterystyczny smak i wyrazisty zapach. Można mu także przypisać niezwykle cenne dla naszego zdrowia właściwości. Olej ten nadaje się do wszechstronnego wykorzystania. Warto zakupić go w sklepie z produktami ekologicznymi, jeżeli zależy nam na tym, by był dobrej jakości. 

Z jakich właściwości słynie olej sezamowy?

Jak już zostało wspomniane na wstępie, olej z sezamu słynie z wielu dobroczynnych właściwości. Z tego też powodu warto mieć go w swoim domu. Przede wszystkim olej z tej dobroczynnej rośliny jest bogaty w fitosterole oraz w cenne przeciwutleniacze. Z tego też względu okazuje się wyjątkowo pomocny w walce z wolnymi rodnikami. Znajdziemy w nim także ogromne ilości witaminy E, zwanej również witaminą młodości. Witamina B6 także znajduje się w tym dobroczynnym produkcie. Olej z nasion sezamu polecany jest przede wszystkim osobom, które borykają się z przewlekłymi stanami zapalnymi swojego organizmu. Olej ten przyśpiesza także procesy regeneracyjne, dlatego warto byłoby zadbać o jego spożywanie, jeśli walczymy z obniżoną odpornością naszego organizmu. Olej ten doskonale sprawdzi się również w diecie codziennej osób, które walczą z miażdżycą. Regularne spożywanie tego oleju pomaga także zapobiegać tej przykrej dolegliwości. Wreszcie, olej z nasion sezamu może okazać się niesamowicie pomocny w walce z niedoskonałościami skóry. Nada jej on również promienny i jednolity koloryt.

Do czego wykorzystać olej z sezamu?

Nie sposób nie zauważyć, że olej z sezamu nadaje się do wszechstronnego wykorzystania. Dzięki temu doskonale sprawdzi się on w każdej kuchni. Wspaniale nada się do przygotowania dań orientalnych, zwłaszcza dań kuchni azjatyckiej. Możemy smażyć na nim zarówno warzywa jak i mięsa. Nie ulega wątpliwości, że olej z nasion sezamu wspaniale nada się również do przygotowania smakowitego dressingu. Z powodzeniem możemy użyć go do sałatek warzywnych. Nada im on niezwykle wyrazisty smak. Jeżeli chcemy być pewni, że olej sezamowy jest wysokiej jakości produktem, przyjrzyjmy się produktom dostępnym w sklepach ekologicznych. Mowa tu zarówno o sklepach stacjonarnych jak i internetowych. Na pewno warto zwracać również uwagę na to, aby olej z sezamu był produktem nierafinowanym. Jedynie oleje z pierwszego tłoczenia charakteryzują się cennymi właściwościami prozdrowotnymi, o których mowa była powyżej. 

Tło zdjęcie autorstwa dashu83 - pl.freepik.com

Dlaczego warto zdecydować się na olej sezamowy?

Należy mieć świadomość, że olej sezamowy z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością (https://www.bee.pl/9120-olej-sezamowy). Nikogo nie powinien dziwić ten fakt, ponieważ wspomniany produkt jeszcze do niedawna był wykorzystywany tylko i wyłącznie w kuchni. Obecnie można go bez żadnego problemu stosować do pielęgnacji skóry, włosów. Dlaczego rekomendowane jest regularne spożywanie oleju sezamowego?

Czym się charakteryzuje olej sezamowy?

Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że olej sezamowy charakteryzuje przede wszystkim nie tylko i wyłącznie bardzo wysoka wartość lecznicza, ale również wydobywcza. Warto wiedzieć, że w składzie produktu znajduje się bardzo duża liczba witamin. Należy do nich zaliczyć witaminę E, a także witaminy z grupy B. Ponadto wspomniany produkt jest bogatym źródłem cennych minerałów: magnezu, wapnia czy fosforu. Nie można oczywiście zapomnieć, że w składzie oleju sezamowego znajduje się także białko. W ten sposób produkt bez żadnego problemu może być wykorzystywany w kuchni.

Korzyści zdrowotne oleju sezamowego

Należy mieć świadomość, że olej sezamowy wyróżnia się również bardzo korzystnym oddziaływaniem na zdrowie człowieka. Nie wszyscy wiedzą, że produkt wykazuje się licznymi właściwościami antynowotworowymi. Godny uwagi jest również fakt, że znajdująca się w nim sezamolina przyczynia się do zahamowania rozwoju komórek rakowych. Doprowadza również do ich rozpadu. Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że spożywanie oleju sezamowego w większych ilościach może zredukować ewentualne ryzyko wystąpienia problemów układu krążenia.

Warto wiedzieć, że nasiona sezamu są niezwykle bogate w kwas oleinowy, który nie tylko obniża poziom złego cholesterolu, ale również podnosi poziom dobrego cholesterolu. W ten prosty sposób możliwe jest ograniczenie ryzyka związanego z wystąpieniem choroby wieńcowej czy udaru. W omawiany produkt powinny zaopatrzyć się także osoby, które na co dzień zmagają się z przesuszonymi czy zmęczonymi oczyma. 

Wpływ oleju sezamowego na kondycję skóry

Olej sezamowy charakteryzuje się właściwościami antybakteryjnymi i przeciwwirusowymi. Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że jego działanie lecznice może bardzo pomóc w pozbyciu się paciorkowców, gronkowców czy patogenów skórnych. Olej sezamowy ponadto bardzo efektywnie zwalcza grzyby wywołujące grzybicę skóry czy infekcje pochwy. Produkt może pomóc również osobom zmagającym się z problemami skórnymi. Znajdujące się w nim przeciwutleniacze oddziałują oczyszczająco na cerę. Ponadto olej sezamowy jest w stanic zagwarantować promienną i zdrową cerę.

Jedzenie zdjęcie utworzone przez KamranAydinov - pl.freepik.com