Site Loader

Olej sezamowy zdobywa coraz większą popularność- jego zastosowanie możemy znaleźć nie tylko w polskiej kuchni, lecz także w branży kosmetycznej. Jak się okazuje, zarówno sezam, jak i olej z niego tłoczony, posiadają szereg dobroczynnych właściwości dla naszego zdrowia i urody. Przyjrzyjmy się, jakie są jego właściwości i na czym polega wyjątkowość tego produktu.

Właściwości oleju sezamowego

Olej ten jest bogaty w minerały, witaminy, substancje odżywcze, a także w kwasy tłuszczowe. Dlatego też powinien być stałym składnikiem codziennej diety. Witaminy wchodzące w jego skład to m.in.: kwas foliowy, witaminy A i E, witamina B6, niacyna oraz ryboflawina. Fitosterole, które znajdziemy w oleju sezamowym, przyczyniają się do redukcji złego cholesterolu we krwi, dlatego jest to produkt wskazany w profilaktyce miażdżycy. Sezamina zawarta w oleju, nie tylko spowalnia proces gromadzenia się tkanki tłuszczowej, ale również dostarcza mięśniom niezbędnym składników odżywczych. Stosowanie go jest zalecane osobom przechodzącym przez okres rekonwalescencji, gdyż minerały będące w jego składzie, wpływają na pracę narządów wewnętrznych.

Dzięki swoim wszystkim zbawiennym właściwościom regularnie stosowany wspomaga cały organizm, pomagając w zachowaniu doskonałej kondycji – fizycznej, jak i psychicznej. Codziennie zażywany może zmniejszyć bóle głowy oraz migreny, pomaga w walce ze stresem, zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2, wspiera procesy detoksykacji całego organizmu, a także pomaga łagodzić objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego.

Zastosowanie oleju w kosmetyce

Aby zachować piękny i zdrowy wygląd, olej sezamowy musi na stałe zagościć w naszej kosmetyczce. Właściwości upiększające tego naturalnego specyfiku pomagają odżywić i nawilżyć skórę, a także zapobiegają infekcjom bakteryjnym różnego rodzaju. Można go stosować jako składnik domowych kosmetyków lub też kupić naturalne specyfiki z jego zawartością. Regularnie stosowany ma działanie regenerujące, spowalnia proces starzenia i poprawia ogólny wygląd. Codziennie zażywany może wpłynąć na poprawę stanu skóry i włosów.

Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych nienasyconych, stosowany na włosy może przyśpieszyć ich porost. Poprzez wcieranie i wykonywanie masażu skóry głowy, pobudzane jest krążenie krwi i komórki, które są umiejscowione u nasady włosów. Poprzez codzienne wcieranie oleju we włosy można opóźnić ich siwienie, głęboko nawilżyć oraz odżywić. Jego stosowanie polecane jest osobom o włosach przesuszonych i zniszczonych.

Jedzenie - zdjęcie utworzone przez KamranAydinov - pl.freepik.com

Post Author: Lila